x

Evropska bronza sa srpski četverac bez kormilara

Evropska bronza sa srpski četverac bez kormilara
Četverac bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore koje je u nedelju, 24. maja, završeno u Račicama. – Četverac sa kormilarom Danilo Radovanović, Aleksandar Antić, Vanja Obradović, Bogdan Stepić, kormilar Marko Anđelković peti, osmerac Veljko Milovanović, Luka Lazarević, Dušan Kostić, Luka Ristić, Miloš Milićević, Aleksa Popović, Radoš Milićević, Aleksa Ivković, kormilar Matej Milenković šesti. – Ljiljana Jošić nije veslala B finale, pobeda četverac skula Matija Janković, Bogdan Belinčević, Vukašin Pivač, Damjan Lazić u C finalu

Srpsko veslanje nastavilo je niz odličnih rezultata na međunarodnoj sceni. Na Evropskom prvenstvu za juniore, koje je u nedelju 24. maja 2015, završeno u češkim Račicama četverac bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić osvojio je bronzanu medalju u konkurenciji 13 najboljih čamaca Starog kontinenta. U velikom finalu naša posada je postigla odličan rezultat 6:24,525. Zlato je pripalo Švajcarskoj (6:21,861), srebro Rumuniji (6:23,416), a daleko iza osvajača medalja kroz cilj su prošli čamci Italije (6:29,381), Češke (6:32,762) i Bugarske (6:43,676).

- Naši momci su izveslali fenomenalnu trku. I pre finala nadali su se odličju iako je u okršaju za medalje bilo vrhunskih čamaca. Pružili su svoj maksimum i na kraju zasluženo stigli do postolja. Ovaj rezultat biće veliki podstrek u nastavku priprema za Svetsko prvenstvo za juniore u Brazilu početkom avgusta – kazao je trener srpskog teškog četverca Aleksandar Smiljanić.

Naši su oštro ušli u finale. Od početka su zauzeli drugo mesto. Tehnički savršenim zaveslajima sve vreme su bili tik iza najvećih favorita za zlato Švajcaraca, koji su najbolje povukli. Na ulasku u poslednjih 500 metara već se mogao naslutiti spisak osvajača medalja. Jedina nepoznantica bila je ta ko će od švajcarske, srpske i rumunske posade biti na kojem stepeniku postolja. Posle velike bitke u samom finišu Švajcarci su odoleli pritisku Srbije koja je u poslednjih nekoliko zaveslaja izgubila drugo mesto od Rumuna. 

– Prezadovoljan sam trkom. Ovo je bilo naše najbolje izdanje u Račicama. Iz trke u trku smo dizali formu i bili smo na najvišem niovu kada je bilo najpotrebnije. Od početka šampionata smo verovali u sebe i bili ubeđeni da imamo kvalitet za postolje. Samo finale smo izveslali na maksimalnom nivou. Bilo smo koncentrisani na svoje veslanje i tek kada se završila trka saznao sam konačan plasman. Ovo je moja poslednja godina juniorskog staža i nadam se da ću je zaokružiti medaljom na Svetskom prvenstvu za juniore u Riju – istakao je štroker srpskog četverca Zoran Rajić.

Nikola Cvjetić je prošle godine na EP za juniore u Belgiji osvojio bronzu u četveracu sa kormilarom, a poput Rajića, Ristića i Lazovića i on je u izlaznoj godini juniorske konkurencije. 
– Bilo je uzbudljivo od početka do kraja. Tri čamca –švajcarski, rumunski i naš, tokom cele trke bili su ravnopravna, a konačan poredak na postolju nije se znao do kraja. Možda smo mogli i do sjajnijeg odličja iako je i bronza ogroman uspeh. Ovo je moj najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri. Prvi put sam na ovako velikom takmičenju osvojio odličje u olimpijskoj disciplini, a ova medalja je, po značaju, neuporedivo „jača“ od prošlogodišnje u Belgiji. Napašćemo medalju i na šampionatu u Brazilu jer smo ovde dokazali da pripadamo samom vrhu – bio je presrećan Cvijetić.

Inače, pre okršaja za medalje srpski četverac bez kormilara izborio se za finale trećim mestom u prvoj grupi polufinala koje je osvojio s vremenom 6:25,534. Prva dva mesta u ovoj trci pripala su posadama Rumunije (6:18,777) i Švajcarske (6:20,892).

Mlada posada četverca sa kormilarom Danilo Radovanović, Aleksandar Antić, Vanja Obradović, Bogdan Stepić, kormilar Marko Anđelković, posle tuskog čamca najmlađa na šampionatu, u finalu je zauzela peto mesto s vremenom 6:59,899. Zlato je osvojila Italija (6:46,167), srebro Belorusija (6:50,759), a bronzu Ukrajina (6:52,050). Četvrto mesto priplao je čamcu Turkse (6:53,310), dok je posada Hrvatske bila poslednja (7:01,043). Najmlađi osmerac na šampionatu srpski u sastavu Veljko Milovanović, Luka Lazarević, Dušan Kostić, Luka Ristić, Miloš Milićević, Aleksa Popović, Radoš Milićević, Aleksa Ivković, kormilar Matej Milenković zauzeo je šesto mesto u finalu s rezultatom 6:25,825. Zlato je pripalo Rusiji (6:02,785), srebro Holandiji (6:06,836), a bronza Rumuniji (6:08,685). Češka (6:10,939) je bila četvrta, a Bugarska (6:17,356) peta.

Ljiljana Jošić nije u prepodnevnom delu programa da se plasira u finale pošto je u svojoj grupi polufinala zauzela četvrto mesto s rezultatom 8:20,731. Prva tri mesta zauzeli su čamci Holandije (8:10,107), Belgije (8:16,856) i Nemačke (8:19,003). Naša skifiskinja, zbog iscrpljenosti, potom nije veslala trku B finala, tako da je šampionat završila na ukupno 12. mestu. Četverac skul Matija Janković, Bogdan Belinčević, Vukašin Pivač, Damjan Lazić pobedom i ukupno 13. mestom u konkurenciji 18 posada završio je svoje učešće u Češkoj. U C finalu ove discipline naš čamac je osvojio prvo mesto s rezultatom 6:30,172. Druga je bila Švajcarska (6:31,642), treća Holandija (6:33,416), četvrta Estonija (6:35,670), peta Letonija (6:38,890), a šesta Norveška (6:44,141).

Datum: 25.05.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...