x

Poslednje pripreme pred start EP u Poznanju

Poslednje pripreme pred start EP u Poznanju
Srpska veslačka reprezentacija doputovala je u utorak uveče u Poznanj, koji će od 29. do 31. maja 2015. biti poprište Evropskog prvenstva za seniore i koji će okupiti 591 veslača i veslačica iz 36 zemalja. 

Šest srpskih čamaca sa ukupno 13 reprezentativaca u sredu i četvrtak na regatnoj stazi, koja se nalazi na veštačkom jezeru Malta, gotovo u centru ovog prelepog poljskog gradića od pola miliona stanovnika, odradiće poslednje pripreme pred start šampionata. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, 28. maja, u petak su na „meniju“ trke kvalifikacija i repesaža, dan kasnije polufinala i finala C i D. Nedelja je rezervisana sa finala B i A. Od srpskih posada prvi na scenu izlaze Miloš Vasić i Nenad Beđik u dvojcu bez kormilara (kvalifikacije u 10,15 č), disciplini u kojoj Srbija ima medalje na svih osam dosadašnjih evropskih prvenstva od njihove obnove 2007. Poslednje dve bile su zlatne. U Sevilji 2013. na vrh postolja popeli su se Nikola Stojić i Nenad Beđik, a lane u Beogradu Dušan Bogičević i Veselin Savić.

Po mišljenju evropskog prvaka u ovom čamcu iz 2013. Nenada Beđika, koji se ove godine na velika vrata vratio u državni tim budući da je prošle iz zdravstvenih razloga nije veslao ni na Evropskom ni na Svetsko prvenstvu, srpski dvojac bez kormilara biće jedan od favorita za postolje u Poljskoj.
– Odlično smo radili čitavu zimu i maksimalno smo spremni za sve izazove koji nas očekuju. Da smo dosegnuli visok nivo pokazuje i činjenica da smo na izbornim regatama bili najbolji srpski dvojac u kojem je uvek najžešća konkurencija. Vasić i ja smo 2014. na Svetskom kupu u Lucernu pokazali visok potencijal koji smo nadogradili ove godine i izrasli smo u odličnu ekipu. Iako će nam ovo nam biti prvo zvanično veliko takmičenje u ovom sastavu imamo razloga za optimizam. Mislim da je ova ekipa stabilnija od one u kojoj sam sa Stojićem 2013. osvojio zlato u Sevilji. Tada sam postao evropski prvak iako se pre šampionata nisam nadao tom uspehu i to je bilo, u svakom slučaju, veliko iznenađenje. Sada mnogo više verujem da možemo do postolja jer sve trke veslamo na konstantno visokom nivou i medalja bi bila očekivani ishod – kaže štroker srpskog dvojca u kojem je u Poznanju prijavljeno 14 čamaca. 

– Evropsko prvenstvo u Poznanju nam je samo usputni cilj ka najbitnijem takmičenju u 2015. – Svetskom prvenstvu u Francuskoj gde će se vaditi gro „viza“ za Rio. Želimo da pokažemo da smo na dobrom putu za Igre 2016, a jedan od najboljih dokaza za to biće ako budemo bolji od, recimo, Britanaca Foada i Lengridža, koji važe za jedne od favorita. U Poznanju će učestvovati i olimpijski viceprvaci iz Londona 2012. Francuzi Šardin i Mortele koji su se prošle godine veslali u osmercu. I Španija i Holandija imaju odlične čamce. Sve u svemu konkurencija će biti izuzetno jaka iako ne učestvuju Italijani, tradicionalno jaki u ovoj disciplini.

Nakon dvojca bez kormilara na stazi u kvalifikacijama naći će se „lakići“ Miloš Stanojević i mlađi senior 21-godišnji Marko Jošić, debitant na evropskim prvenstvima, koji će se sa još 16 čamaca boriti u dubl skulu za lake veslače (kvalifikacije u 10,30 č).
– Još smo sveža ekipa, a od početka godine pokazali smo promenljivu formu. U Zagrebu smo nekako došli do finala i tamo stigli do srebra, bili smo odlični na Izbornoj regati u Beogradu, ali smo kiksnuli na Svetskom kupu na Bledu. Iako nam rezultati i brzine variraju ustalili smo se neposredno pred šampionat. U dubl skulu za lake veslače sve se rešava u poslednjih 100 metara, a ja se nadam da ćemo imati kvalitet i brzinu da se nadmećemo sa ostalim čamcima. Poznanj će ujedno biti najbolji test i pokazatelj koliko vredimo budući da će učestvovati neke od najboljih svetskih posada kao što je, recimo, francuski čamac Delajre, Azou. Ako budemo u okviru olimpijske norme, a to je da se plasiramo do nekog devetog mesta, pokazaćemo da ima smisla da nastavljamo dalje put ka šampionatu u Francuskoj – istakao je Stanojević i dodao – Iako sam od Marka stariji deset godina odlično smo se uklopili. Trudim se da mu prenesem svoje iskustvo, ali u čamcu imamo ravnopravan odnos, što je neophodno da bismo bili dobra i kompaktna ekipa.

Četverac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić nasuprot sebe u Poljskoj imaće 12 čamaca, a kvalifikacije u ovoj disciplini startuju u 11 č. Najiskusniji naš reprezentativac Stojić ističe da je srpski teški četverac trenutno bolji nego što je bio na nedavnom Svetskom kupu na Bledu gde je, na svom prvom zvaničnom takmičenju u ovom sastavu, osvojio bronzu.
– Iako je na Bledu bila slabija konkurencija nego što će biti u Poznanju mnogo nam je značilo ovo takmičenje jer su nam nedostajale trke. Ova posada je formirana pre svega mesec dana i to od veslača iz tri čamca, sa različitim zaveslajem. Zbog toga naš trenutno najveća mana u odnosu na ostale jeste nedovoljna uveslanost. Iako smo radili maksimalno, a idemo bolje nego što je bio slučaj na Bledu imamo još dosta prostora za napredak. Neki čamci su na okupu i više godina i to može da donese odluku kada je izjednačena trka. To nam se uostalom desilo prošle godine na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu kada smo za dlaku u polufinalu izgubili od četverca Holanđana, koji se u tom sastavu pripremao neuporedivo duže od nas. U Poljskoj nas očekuje izuzetna konkurencija. Sedam-osam čamaca ravnopravno konkuriše za medalju, a neće biti izrazitih favorita kao što je prošle godine bio čamac Velike Britanije. Njihovi najbolji veslači iz te posade ove godine veslaju u osmercu, pa je njihov četverac neuporedivo slabiji. Na Bledu smo se već oprobali u duelima sa Belorusima, Špancima, Francuzima i Nemcima, koji će doduše u Poljsku doći u jačem sastavu. Za razliku od Bleda u Poznanju će nastupiti i jaka posade Grčke, Holanđani, koji su izašli iz osmerca, kao i Rusi – rekao je Stojić koji je u Poznaju pre osam godina osvojio evropsko zlato u dvojcu bez kormilara sa Goranom Jagarom – Ovo će biti moj peti nastup u Poznanju, prvi na ovoj stazi u četvercu. Pored Evropskog prvenstva 2007, učestvovao sam u ovom gradu i na Svetskom prvenstvu 2009, te svetskim kupovima 2004. i 2006.

Samo 15 minuta posle teškog četverca startuju kvalifikacije dubl skula u kojem je prijavljeno najviše čamaca u Poljskoj. Među 21 posadom su i Marko Marjanović i Aleksandar Filipović koji neprekidno u ovom čamcu veslaju od 2012. Na svom debiju u ovom sastavu na Evropskom prvenstvu u Varezeu te godine stigli su do finala, koje im je posle toga uvek za dlaku izmicalo. Marjanović čvrsto veruje da je 2015. godina kada će se ovaj čamac pokazati u pravom svetlu. Odlična uvertira napravljena je na Svetskom kupu na Bledu gde je izliveno srebro.
– Radili smo kao nikada do sada. U odličnoj smo formi, najboljoj otkako smo seli u ovaj čamac, i imamo mnogo razloga da se nadamo visokom plasmanu u Poljskoj. Iako sam uvek veliki optimista, ovoga puta i rezultati s kojima smo otputovali u Poznanj daju nam puno pravo da očekujemo finale i borbu za medalju. Srebro na Bledu mnogo znači, pre svega za samopouzdanje mlađeg Filipovića, jer do sada nije osvojio odličje na tako značajnom takmičenju. Međutim, i ovoga puta nastupićemo bez bilo kakvog pritiska. Moramo da se opustimo i uživamo, a da pri tome da u svakoj trci odradimo po 200 maksimalnih zaveslaja, pa šta bude – ističe Marjanović – Konkurencija će biti, kao što je uvek slučaj u dubl skulu, jaka i ujednačena. Mislim da pored nas za medalju ravnopravno konkurišu i Nemačka, Belorusija, Francuska, Litvanija, Velika Britanija, Norveška i, naravno, svetski prvak Hrvatska ako bude uopšte nastupila. Po nekim informacijama jedan od braće Sinković je povređen pa je njihov nastup pod znakom pitanja.

Poput muškog i u ženskom dubl skulu konkurencija će biti žestoka. Prijavljeno je čak 17 čamaca. Iva Obradović i Jovana Arsić, kojoj će ovo biti prvo evropsko prvenstvo za seniore, startuju u kvalifikacijama u 11,35 č. Iskusna Obradovićeva pred start napominje da će Evropsko prvenstvo u Poznanju za ovaj čamac biti, pre svega, proba i test za neke narede izazove.
– Veći deo priprema smo bile u skifovima, a u dubl skul smo sele desetak dana pred šampionat. Nismo imale nijednu zvaničnu trku u ovom čamcu tako da je izlišno pričati o našim dometima u Poljskoj. S obzirom da broj olimpijskih „viza“ koje će se podeliti na Svetskom prvenstvu u Francuskoj povećan sa sedam na 11 pojavilo se mnogo novih dubl skulova. Ja se ne sećam da je ikada na jednom evropskom prvenstvu, kao što će biti slučaj sada, bilo prijavljeno čak 17 čamaca u ovoj disciplini. Pored standardnih Velike Britanije, Litvanije, Belorusije, Nemačke i Češke i Grčka, Italija, Holandija i mnoge druge zemlje su prijavile posade. Sve u svemu ovoliki broj čamaca i jaka konkurencija garantuje nam veći broj trka što nam mnogo znači da jasno vidimo gde smo i šta smo pred nastavak priprema za drugi, mnogo bitniji, deo sezone. Nadam se da će se do tada ženskom delu reprezentacije pridružiti i Ivana Filipović koja je zbog povrede leđa napravila dužu pauzu. Sa njenim povratkom došlo bi do značajnog povećanja kvaliteta, a došli bismo u priliku da istražujemo mnogo više kombinacija, sve sa ciljem da se napravi čamac sposoban da na šampionatu u Ožibeleu izvadi kartu za Rio – kaže Obradovićeva koju za Poznanj vežu lepa sećanja.

– Regatna staza u Poznanju je, uz Adu Ciganliju, jedna od najlepših na svetu, a, poput naše u Beogradu, nalazi se u samom gradu, što je retkost. Na ovom mestu sam osvojila prvu svoju veliku medalju – bronzu u skifu na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine 2003, a pored toga, u ovoj disciplini, bila sam akter još tri takmičenja u Poznanju. Na Evropskom prvenstvu za seniore 2007. bila sam četvrta, godinu dana kasnije tu sam izborila svoju, za sada jedinu, „vizu“ za olimpijske igre i to u Pekingu 2008. Poslednji put veslala sam 2009. kada sam na Svetskom prvenstvu za seniore bila prva u B finalu.

Najmlađi član srpskog nacionalnog tima Srbije – 19-godišnji Andrija Šljukić, koji će poput Marka Jošića i Jovane Arsić, u Poznanju debitovati na evropskim šampionatima za seniore u kvalifikacijama skifa (20 čamaca) startuje u 12,05 č.
– Želja mi je da se u najjačoj konkurenciji evropskih skifista plasiram što bolje, a nadam se da imam kvalitet da to bude između sedmog i desetog mesta. Osećam se malo neobično jer ću nastupiti sa nekim od najboljih veslača u ovoj disciplini koje sam do sada imao prilike da gledam samo preko TV–a. Tu će biti najbolji skifista Starog kontinenta Čeh Sinjak, odlični Azerbejdžanac Aleksandrov... Voleo bih da se sa njima, ako bude prilike, i upoznam u Poznanju – istakao je svetski juniorski viceprvak u skifu iz Litvanije 2013, koji će biti među prvim Evropljanima iz ove generacije (veslači rođeni 1995) koji će se oprobati na šampionatu Starog kontinenta za seniore – Učešće u Poznanju biće mi dragoceno iskustvo za nastavak sezone u kojem me očekuje Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Plovdivu, na kojem ću, nadam se, veslati u skifu, mojoj omiljenoj disciplini. Potom je u planu, ako sve bude išlo kako treba, formiranje još jednog čamca koji bi pokušao da se na Svetskom prvenstvu za seniore u Francuskoj bori za olimpijsku „vizu“.

Datum: 28.05.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...