x

Teodora Vukojević šesta u trostavu u Riju, prva ispod crte u trci za Pariz

Teodora Vukojević šesta u trostavu u Riju, prva ispod crte u trci za Pariz Foto: SSS

Teodora Vukojević je zauzela šesto mesto u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava na olimpijskom kvalifikacionom turniru u Rio de Žaneiru, što nije bilo dovoljno da izbori jednu od dve kvote za Pariz. 


Naša mlada reprezentativka, koja je još uvek juniorka, je danas bila veoma blizu plasmana na OI. Ostala je „prva ispod crte“.


Teodora je u prvih 15 metaka finala, klečećim stavom, skupila 152,5 krugova i pred ležeći stav nalazila se na petom mestu. Posle 15 hitaca ležećim stavom popela se na  četvrto mesto. Ispred nje su bile Norvežanka Janet Heg Dueštad, koja je ranije izborila kvotu, i dve Švajcarkinje Leone i Jegi. Ni jedna Švajcarkinja u Rio de Žaneiro nije došla sa olimpijskom vizom, ali jedna zemlja u istom takmičenju može da dobije samo jednu kvotu, pa je Vukojevićeva, pred poslednji stojeći stav, i dalje imala vrlo dobre šanse da dođe do ulaznice za OI u Parizu.


U gađanju iz stojećeg stava je zabeležila je nekoliko sjajnih, ali i par lošijih hitaca koji su je spustili u plasmanu. Tako je kao šesta, posle 41. hica je završila takmičenje. 


Bila je prva „ispod crte“ u borbi za Pariz. Naime, ispred naše reprezentativke, plasirane od prvog do petog mesta ostale Dueštad, dve Švajcarkinje, Poljakinja Pijetruk i Kazahstanka Bezrukova. Kazahstanka kao ni Dueštadova nije bila u trci za kvotu. Dakle, kada je Teodora ispala, bilo je jasno da će kvote otići jednoj od dve Švajcarkinje i Pijetrukovoj. Našu reprezentativku je manje od kruga delilo od vize, jer Poljakinja je posle 41. hica bila na četvrtom mestu sa 0,7 krugova prednosti nad Vukojevićevom. 


Zlato je pripalo Dueštadovoj, a uz Pjetrukovu, koja je i završila na četvrtom mestu, olimpijsku ulaznicu izborila je Emili Jegi, osvojivši srebro, ispred zemljakinje Kjare Leone. 


Srbija za sada ima tri kvote za Pariz. Jednu je u Riju izborio Lazar Kovačević, osvajanjem zlata vazdušnom puškom. Prethodne dve kvote obezbedili su Zorana Arunović i Damir Mikec.


Teodora Vukojević, će kao i ostali naši reprezentativci, imati još jednu šansu – krajem maja i početkom juna na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Osijeku.


MK puška trostav, žene, finale: 1. Janet Heg Dueštad (Norveška) 462,9, 2.Emili Jegi (Švajcarska) 462,6, 3. Kjara Leone (Švajcarska) 448,6... 6. Teodora Vukojević 416,0...


Datum: 19.04.2024. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...