x

Teodora Vukojević sa četvrtog mesta do finala trostava u Riju

Teodora Vukojević sa četvrtog mesta do finala trostava u Riju Foto: SSS

Poslednjeg dana olimpijskog kvalifikacionog turnira u Rio de Žaneiru Srbija će imati jednu predstavnicu u finalima.


Teodora Vukojević je danas u kvalifikacijama u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava zauzela četvrto mesto i u petak će se u finalu boriti za medalje i jednu od dve olimpijske kvote. 


Malo je nedostajalo i da u muškom finalu u istoj disciplini imamo predstavnika. Pred vratima plasmana među osam najboljih ostao je Milutin Stefanović – na desetoj poziciji.


Teodora Vukojević je tokom celih kvalifikacija gađala na visokom nivou i zabeležila 592 kruga, šest više nego u sredu u eliminacijama. Za drugoplasiranom Anitom Mangold (Nemačka) je zaostajala jedan, dok joj je najpreciznija u kvalifikacijama, Kazakhstanka Jelizaveta Bezrukova, „pobegla“ tri kruga. Granica za prolaz u finale bila je 590 krugova


Sutrašnja borba za dve olimpijske vize u finalu će, kao i u većini disciplina, biti praktično identična borbi za medalje. Samo dve od osam finalistkinja (Bezrukova i Norvežanka Dueštad) neće konkurisati za kvote. Uz Vukojevićevu i Anitu Mangold, Pariz će ciljati i Leone, Jegi (obe Švajcarska),Karasova (Češka) i Pijetruk (Poljska).


Naše preostale dve predstavnice nisu uspele da u kvalifikacijama ponove  ostvarenja iz eliminacija. Sanja Vukašinović se plasirala na 25. mesto, sa 585 krugova, dok je Andrea Arsović zauzela 47. poziciju.


Kad je o muškarcima reč, Milutin Stefanović je bio vrlo blizu plasmana u finale trostava i nastavka borbe za olimpijske kvote. Skoro tokom celog takmičenja je bio pri vrhu, odlično je gađao i iz klečećeg i iz ležećeg stava. Dobro je počeo i u gađanju iz trećeg, stojećeg stava. Ali, dve „osmice“ u poslednjih deset hitaca su ga spustile na deseto mesto. Kvalifikacije je završio sa 590 krugova, a to je bio rezultat s kojim se ulazilo u finale. Naime, četvorica takmičara plasiranih od osmog do 11. mesta su zabeležili po 590 krugova, pa su odlučivali unutrašnji centri. Stefanović je pogodio 36 „muševa“, a Švajcarac Lohbiler, koji je kao osmi prošao u finale samo dva više.


Plasman u finale je bio veliki korak ka jednoj od dve raspoložive kvote, jer, za razliku od takmičenja dama,  samo trojica finalista se još uvek nisu kvalifikovali za OI – spomenuti Lohbiler, Norvežanin Halvorsen i Britanac Bergeron.


Ni Lazar Kovačević nije bio daleko od finala. Zauzeo je 14. mesto sa 589 krugova. Milenko Sebić je ranije izgubio korak za vodećima i šansu za finale, pa mu je u finišu popustila i koncentracija, pogodio je dva puta tuđu metu i završio na 54.poziciji.


MK puška trostav, žene, kvalifikacije: 1. Jelizaveta Bezrukova (Kazahstan) 595, 2. Anita Mangold (Nemačka) 593, 3. Kjara Leone (Švajcarska) 592, 4. Teodora Vukojević 592... 25. Sanja Vukašinović 585... 47. Andrea Arsović 579...


MK puška trostav, muškarci, kvalifikacije: 1. Jirži Privratski (Češka) 595, 2. Konstantin Malinovski (Kazahstan) 593, 3. Ole Martin Halvorsen (Norveška) 593... 10. Milutin Stefanović 590... 14. Lazar Kovačević 589... 54. Milenko Sebić 566.


Datum: 18.04.2024. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...