x

Brdska auto trka Tara 2022

Brdska auto trka Tara 2022 Foto: Savremenisport.com

Brdska auto trka Tara održaće se u subotu i nedelju, 04. i 05. juna 2022. godine, na Tari, u organizaciji XM Racing team-a, u saradnji sa Opštinom Bajina Bašta.


Ovogodišnja brdska auto trka Tara održaće se na stazi Tara (lokacija: državni put 170, deonica Bajina Bašta - Kaluđerske bare; Dužina : 3,310 m; Dužina : 3,310 m; Visinska razlika: 212 m; Start nadmorska visina: 710 mnmv; Cilj nadmorska visina: 922 mnmv), a u skladu sa Internacionalnim Sportskim Kodom FIA-e, Pravilnicima FIA i njihovim dodacima, Pravilnicima SAKSS-a i njihovih dodataka za 2022. godinu kao i odredbama pravilnika.


KO? Brdska auto trka Tara 2022

ŠTA? auto trka, brdska trka

KAD? 04. - 05. jun 2022. 

GDE? Tara


Programom brdske auto trka Tara predviđena su takmičenja u sledećim klasama: I zapremina do 1150 ccm - Yugo 55 (grupa N); II do 1150 ccm - Yugo 55 Sport (-); III od 1151 do 1400 ccm - (N); IV od 1151 do 1400 ccm (El); V do 1600 ccm - SL; VI od 1401 do 1600 ccm (El); VII od 1401 do 2000 ccm - (N i A); VIII od 1601 do 2000 ccm - (El); IX do 2000 ccm - Super Production (SP); X od 2001 ccm do 3500 ccm - (El); XI od 750 ccm - Open (E2); XII - TCR.


Takođe programom manifestacije, predviđeno je da se trka sastoji od tri (3) vožnje, a sam start takmičenja planiran je za 11:00 časova.


Auto delovi Beograd


AutoManijak - Vaš Virtuelni Savetnik


Pravo učešća na brdskoj auto trci Tara imaće sva uredno prijavljena lica koja poseduju odgovarajuću takmičarsku-vozačku licencu SAKSS-a, priznatu od strane FIA i overenu za 2022. godinu, polisu ličnog osiguranja i važeći lekarski karton, uz plaćanje startnine. *Strani takmičari mogu učestvovati samo ako su vlasnici drugih ASN Licenci i uz pismeno odobrenje matičnog ASN-a.


Prijave za takmičara za učešće na brdskoj auto trci Tara obavljaće se do 31. maja 2022. godine, putem e-mail adrese brdskatrkatara2022@gmail.com


Po završetku takmičenja, organizator će dodeliti sledeće nagrade: Prema plasmanu za sve klase, generalni plasman i plasman takmičenja klubova.


Program brdske auto trka Tara 2022:

Subota, 04. jun 2022.

08:00 - 10:00 - Verifikacija (Sportska hala - Bajina Bašta)

08:15 - 10:00 - Tehnički prijem (Sportska hala - Bajina Bašta)

10:15 - Prva sednica sportske komisije (Sportska hala - Bajina Bašta)

10:30 - Objava startne liste za trening

10:45 - Sastanak sa vozačima

11:00 - Neobavezni trening

13:00 - Trening - prva vožnja

30 min. posle prve - Trening druga vožnja

18:00 - Druga sednica sportske komisije (Sportska hala - Bajina Bašta)


Nedelja, 05. jun 2022.

10:00 - Svečano otvaranje trke

11:00 - Trka - prva vožnja

20 min. posle prve - Trka - druga vožnja

20 min. posle druge - Trka treća vožnja

16:30 - Objava nezvaničnih rezultata

17:00 - Treća sednica sportske komisije (Sportska hala - Bajina Bašta)

17:15 - Objava zvaničnih rezultata

17:30 - Svečano proglašenje pobednika (Sportska hala - Bajina Bašta)



Napomena:

-Brdska trka Tara 2022 boduje se za: Nacionalni šampionat Srbije, Otvoreno prvenstvo Srbije.

-Na takmičenju se može nastupiti sa vozilima koja zadovoljavaju uslove propisane Dodatkom Pravilnika za Brdo 2022. god. Vozila ce biti razvrstana po klasama i grupama.

-Potpisom prijave i pristupom na takmičenje, takmičari i vozači prihvataju apsolutno poštovanje pravila navedenih u Članu 2.1, te se odriču bilo kojeg naknadnog postupka koji nije u skladu sa odredbama pomenutih pravilnika.

-Sva vozila koja imaju turbo punjač, biće tretirana po Članu 254 6.1. i 255 5.1.8.3. dodatka J.

-Sigurnosna oprema svih vozila mora odgovarati propisima dodatka Ji K Međunaodnog Sportskog Pravilnika FIA, odnosno propisanim dodacima SAKSS-a.

-Vozilima s nedostatkom sigurnosne opreme ili opremom koju propisi ne dozvoljavaju po standardima homologacije FIA i/ili SAKSS-a, neće se dopustiti učešće na trci ili će se isključiti sa takmičenja.

-Svako grejanje guma prc starta je strogo zabranjena i može biti sankcionisana i diskvalifikacijom.

-Za vreme treninga i trke vozači u vozilu moraju obavezno koristiti sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, koji moraju odgovarati propisima FIA i SAKSS-a. 

-Vozači obavezno moraju biti odeveni u vatrootporne kombinezone (uključujući zaštitnu obuću, donje rublje, podkapu i rukavice), koji moraju odgovarati propisima FIA i SAKSS-a.

-HANS sistem je obavezan.

-Prijave dospele posle navedenog roka su u nadležnosti Organizatora takmičenja. -Uplate startnina uplaćuju se na račun: 105-0000000505074-44 Ili gotovoinom na dan verifikacije.

-Broj učesnika takmičenja je ograničen na 80. 

-Nakon zaključenja prispelih prijava, zamena takmičarskog vozila može se izvršiti samo pod uslovom da novo, prijavljeno vozilo pripada istoj grupi i klasi automobila kao i ranije prijavljeno.

-Nakon zaključenja prijava, nije moguća zamena vozača. Zamena vozača propisana je Članom 9.14 ICS (Međunarodnog Sportskog Pravilnika).

-Nije dopušten dvostruki start (jedan vozač dva vozila ili dva vozača s jednim vozilom).

-Startnina za nastup na trci je u skladu sa Pravilnikom SAKSS-a.

-Na takmičenje će biti prihvaćene samo prijave koje ispunjavaju uslove iz Člana 6.1.

-Startnina će biti vraćena u celosti, ako prijava nije prihvaćena ili je takmičenje otkazano greškom organizatora.

-Svaki vozač i takmičar nastupa na vlastitu odgovornost. Organizator ne prihvata bilo kakvu odgovornost vozačima za povrede osoba i štete na imovini drugih vozača, takmičara, mehaničara i trecih lica. U slučaju povredivanja trećih lica, takmičar je saglasan da vozilo mora biti podvrgnuto ekspertizi tehničke ispravnosti u skladu sa Pravilnikom i aneksima FIA i/ili SAKSS-a uputstava za ekspertize.

-Svaki takmičar vozač odgovoran je za sva lična osiguranja. Polisa osiguranja mora da glasi na najmanji iznos od 200.000 dinara za slučaj smrti, odnosno 400.000 dinara za slučaj invalidnosti.

-U saglasnosti sa pravilima SAKSS-a, organizator je obavezan zaključiti polisu osiguranja za građansku odgovornost prema trećim licima.

-Građanska odgovornost pokrivena osiguranjem organizatora postoji za vreme trajanja celog takmičenja trening, trka, put od servisnog i zatvorenog parkirališta do staze i natrag.

-Svaki takmičar, vozač na takmičenju odriče se svih prava na naknadu vezanu za nezgode koje bi se mogle dogoditi takmičaru, vozaču ili njihovim mehaničarima tokom treninga ili trke, ili za vreme puta od parka vozača do staze i nazad.

-Organizator zadržava pravo dopune Pravilnika, odnosno davanje dodatnih uslova i uputa, koji će biti njegov sastavni deo. Organizator takode zadržava pravo otkazivanja ili prekida takmičenja u slučaju nedovoljnog broja učesnika, više sile ili nepredvidenih događaja (ELEMENTARNIH NEPOGODA), a da za to nije dužan bilo kome nadoknaditi troškove.

-Učesnici će o bilo kakvim izmenama i dopunskim uslovima biti obavešteni na najbrži mogući način putem službenih biltena na službenim oglasnim tablama.

-O svim slučajevima koji nisu predvideni ovim Pravilnikom, odlučiće Sportska komisija trke.

-Svi vozači su dužni da obezbede stratne brojeve u skladu sa Članom 18. Dodatka za Brdo SAKSS-a, za 2022. godinu. Za vozače koji na verifikaciju dodu bez startnih brojeva, organizator će učesnicima dodeliti startne brojeve uz saglasnost SAKSS-a, uz novčanu nadoknadu od 3.000,00 din.

-Za dodelu startnih brojeva vozačima odgovoran je SAKSS.



-Po završetku takmičenja, a pre napuštanja parka vozača ili zatvorenog parkiralištau, a u slučaju izlaska vozila u javni saobraćaj, vozači treba sa vozila da uklone startne brojeve.

-Vozači su dužni najkasnije 1 (jedan) sat pre starta staviti se na raspolaganje Direktoru trke. Vozači sami snose posledice proistekle iz njihovog neznanja vezano za uslove ili izmene satnice, a koje mogu biti donete i objavljene na službenim tablama pre starta.

-Vozači su dužni biti na svojim startnim mestima najkasnije 10 minuta pre svog startnog vremena takmičenja će biti isključen svaki vozač koji se ne javi na start u za njega predvidjeno vreme.

-Na vozilima mogu biti istaknuti reklamni natpisi uz uslov: - da su u skladu s propisima FIA i SAKSS-a, - da nisu uvredljivi, da nisu u suprotnosti sa Zakonima RS o dozvoljenom reklamiranju odnosno zabrani reklamiranja određenih prozvoda, -da ne postoji Generalni Sponzor trke koji ima isključivo pravo reklamiranja. Nije dopušteno isticanje reklamnih natpisa na bočnim staklima, zadnjem vetrobranskom staklu. Na prednjem vetrobranskom staklu može se nositi samo reklama koju obezbedi SAKSS.

-Organizator ima pravo da istakne svoje reklame i reklame svojih sponzora/pokrovitelja na takmičarska vozila učesnika, na bočnim stranama i prednjoj haubi vozila.

-Tokom održavanja treninga i trke koristiti će se zastavice iz člana 26, Dodatka za Brdo SAKSS-a za 2022. godinu.

-Najstrože je zabranjeno u toku treninga i trke vozilom se kretati u suprotnom ili poprečnom smeru od predvidenog, osim ako to narede sudije ili Direktor trke. Svako kršenje ovog pravila ce biti kažnjeno isključenjem uz mogućnost dodatnih sankcija.

-Ako vozač prekine trening ili trku radi mehaničkog kvara ili nekih drugih razloga, svoje vozilo mora odmah ukloniti sa staze, napustiti ga i postupiti po naredenju Sudija.

-Verifikacija će se obaviti u Sportskoj hali Bajina Bašta, Svetosavska bb, 4.6. u periodu od 8:00 do 10:00 časova.

-Na verifikaciju se svi učesnici moraju prijaviti lično.

-Prilikom verifikacije, obavezno je predočiti: takmičarsku-vozačku licencu;  vozačku dozvolu -lekarski karton; potvrdu o uplaćenoj startnini - polisu ličnog osiguranja; tehničku knjižicu vozila; (za strane takmičare pisano odobrenje matičnog ASN-a)

-Tehnički prijem će se obaviti: u servisnom parkištu, na parkingu sportske hale Bajina Bašta, Svetosavska bb, 4.6. u periodu od 8:15 do 10:00 časova.

-Tokom odvijanja tehničkog prijema, svaki vozač ili njegov predstavnik dužan je biti uz svoje vozilo.

-Na zahtev tehničke komisije organizatora vozač je dužan pokazati homologaciju vozila i tehničku knjižicu vozila u protivnom prijem može biti odbijen.

-Obavljen tehnički pprijem nije potvrda da vozilo odgovara važećim pravilima. Vozač/takmičar je odgovoran i saglasan da je prethodno izvršio detaljan tehnički pregled vozila, da je vozilo sa ispravnim upravljačkim i kočionim sistemom posebno zbog specifičnosti i zahtevnosti same staze dovezao tehnički pregledano i ispravno.

-Po obavljenom redovnom tehničkom prijemu Organizator će objaviti listu primljenih vozača na takmičenje, a nakon toga i startnu listu za trening.

-Start je iz mesta, s uključenim motorom. Sportska komisija i Direktor takmičenja mogu, u zavisnosti od nastalih okolnosti izmeniti pravila startovanja.  

-Vozila startuju po startnoj listi odobrenoj od strane Direktora trke i/ili Sportske komisije.

-Vozilo koje je kretanjem pokrenulo merni uređaj, smatra se da je startovalo i neće mu biti dopušten ponovni start. Zabranjen je pristup trećim licima mernim uređajima.

-Svako odbijanje starta će biti kažnjeno isključenjem, a za zakašnjenje na start može se izreći novčana kazna po pravilniku.

-Cilj je leteći. Trening ili trka je završena kada vozilo prede liniju cilja. Nakon toga obavezno je drastično i bezbedno smanjiti brzinu.

-Merenje vremena obavljati će licencirana merna služba SAKSS-a, Vreme se meri sa elektronskim mernim uređajima sa tačnosti od 1/100 sekunde.

-Elektronsku obradu podataka obavljaće obračunska služba sa odgovarajućom računskom opremom.

-Najstrože je zabranjeno trenirati izvan predvidene satnice službenih treninga.

-Oba službena treninga održaće se u subotu, 4.6. od 13:00 časova, od 11:00 će biti organizovan neobavezni nezvanični trening.

-Na treninzima mogu učestvovati samo vozila koja su prošla verifikaciju i tehnički prijem.

-Na trci mogu nastupiti vozači koji su u vozili i završili jedan od službenih treninga. O posebnim slučajevima odlučiće Sportska komisija.

-Vozači na treningu startuju prema startnoj listi treninga u razmaku od 60 sekundi i razmakom između grupa od 2 minuta. Konačnu odluku o razmaku starta donosi Sportska komisija.

-Vozači na trci startuju prema startnoj listi trke u razmaku od 60 sekundi i razmakom izmedju grupa od 2 minuta. Konačnu odluku o razmaku starta donosi Sportska komisija.

-Bilo kakvo pomaganje takmičarima u toku vožnje će biti kažnjeno isključenjem.

-Vozilo koje se zaustavi u toku trke radi kvara ili oštećenja, će ukloniti vučna služba samo po nalogu Direktora trke.

-O eventualnim nejasnim slučajevima, konačnu odluku donosi Sportska komisija na sastanku sa Direktorom trke.

-Do prekida trke može doći usled više sile, nezgode takmičara, nezgode/pogoršanja zdravstvenog stanja nekoga u publici i o tome odlučuje direktor trke odmah po obaveštavanju od strane stručnih službi. Karakter prekida određuje dalji nastavak ili obustavu takmičenja.

-Pravila zatvorenog parkišta važe od cilja trke do ulaska u zatvoreno parkište.

-Sva vozila koja su prošla cilj trke moraju ostati u zatvorenom parkištu do odluke Direktora o raspuštanju zatvorenog parkišta. Pravila zatvorenog parkišta ne prestaju da važe istekom vremena za ulaganje prigovora.

-Zatvoreno parkiralište na kraju takmičenja nalaziće se iza Sportske hale Bajina Bašta

-Obaveza je svakog vozača da u servisnom parkištu-boksu koristi odgovarajuće PVC prostirke ispod svojih takmičarskih vozila, minimalnih dimenzija koje prelaze dimezije vozila za minimalno 50cm sa svake strane, a kvalitet podmetača mora biti takav da isti ne propušta maziva i pogonska goriva. Ukoliko vozač nema prostirku ispod auta biće kažnjen sa iznosom od 10.000,00 din. Organizator može obezbediti mogućnost kupovine prostirke na stazi.

-Bilo koje vozilo može se pregledati u toku održavanja takmičenja, a posebno nakon završene trke.

-Na zahtev Tehničkog Komesara, ili povodom uloženog prigovora svako vozilo može se podvrgnuti pregledu, uz mogućnost rasklapanja pojedinih sklopova.

-Posebni pregled se vrši u AMSS Bajina Bašta

-Plasman na trci ostvariće svi vozači koji su završili trku, a koji se dobija sabiranjem vremena po vožnjama.

-U slušaju istog vremena na kraju takmičenja biće bolje palsiran vozač koji je imao bolje vreme u prvoj vožnji. Ako je to isto onda u drugoj, a ako je i to isto onda u trećoj (ako ima treća vožnja), a ako je i to isto vozači dele mesto.

-Na kraju takmičenja objaviće se rezultati za: Nacionalni šampionat Srbije; Otvoreno prvenstvo Srbije.

-Bodovi se dodeljuju prema Članu 4. Dodatka za brdo SAKSS-a za 2022. godinu.

-Prigovori na odvijanje takmičenja i objavljene rezultate ulažu se u skladu s odredbama Pravilnika SAKSS-a i njegovih dodataka. 12.2.2. Prigovori na rad tehničke i verifikacione komisije podnose se najkasnije 30 minuta po završetku rada verifikacione i tehničke komisije.

-Prigovori na rezultate i nepravilnosti na treningu podnose se najviše 30 minuta nakon objave rezultata treninga. 12.2.4. Prigovori na tok odvijanja trke podnose se najviše 30 minuta nakon objave privremenih rezultata trke.

-Prigovori na privremene rezultate takmičenja mogu se uložiti u roku od 30 minuta po objavi privremenih rezultata na službenoj oglasnoj tabli.

-Depozit uz uloženi prigovor na rezultate je 5.000 din.

-Zajednički prigovori (na više vozača ili vozila) kao i prigovori na izmerena vremena, te prigovori na odluke sudija, glavnih sudija krivina, neće se razmatrati. Odluke glavnog sudije krivine, sudija, može promeniti Direktor trke zajedno sa Sportskom komisijom, uz korišćenje video ili elektronskog zapisa. 

-Prigovori na tehničku ispravnost vozila podnose najkasnija 30 minuta po objavi privremenih rezultata.

-Svi prigovori se podnose u skladu sa Člnu 32.. Dodatka za brdo SAKSS-a za 2022. godinu.

-Pravo na prigovor ima samo takmičar odnosno klub koji je u takmičenju uredno učestvovao. U slučaju rešavanja prigovora kojim se zahteva detaljni pregled vozila, uplaćeni depozit i garancija moraju pokriti troškove pregleda. Depozit i garancija prilažu se prilikom ulaganja prigovora.

-Počasne nagrade koje takmičari ili vozači ne podignu u roku od mesec dana po završetku takmičenja postaju vlasništvo organizatora.

-Prisustvovanje svečanosti dodele nagrada lična je moralna obaveza svih učesnika takmičenja bez obzira na ostvareni plasma i subjektivni osećaj.

-Svečanost dodele nagrada održaće se u nedelju, 5.6. od 17:30 u Sportskoj hali Bajina Bašta

-Tokom takmičenja, treninga i kretanja takmičarskim vozilom u bilo kom smislu, takmičar je dužan da koristi sigurnosni pojas.

-Prilikom dolaska na start iz servisa ili povratak na start ili servis sa cilja, vozači moraju držati bezbedno rastojanje, moraju koristiti sigurnosne pojaseve, i ne smeju preticati druge vozače.

-Zabranjeno je prisustvo u takmičarskom vozilu bilo kom licu, osim takmičaru. U slučaju prisustva drugog lica pored takmičara, takmičar će biti novčano kažnjen ili isključen sa takmičenja o čemu odlučuje Direktor trke u saradnji sa Sportskom komisijom.

-Vozila koja su oštećena ali u voznom stanju mogu se vratiti u servisni park, a vozila koja su oštećena i nisu u voznom stanju, a nalaze se na bezbednom mestu, biće vraćena u servisni park po odluci direktora.

-Organizator posebno upozorava sve učesnike na sledeće: Strogo poštovanje discipline i reda koji nalaže Organizator, a u skladu sa Pravilnikom o auto i karting sportu SAKSS-a, Pravilnikom takmičenja i u skladu sa pravilima FIA; Zabranjeno je unošenje i postavljanje reklamnog i propagadnog materijala kao i prodaja bez ugovora sa Organizatorom. - Zabranjeno je svako uništavanje imovine na stazi. Svaki vid kršenja ove odredbe povlači materijalnu i krivičnu ogovornost. - Zabranjeno je svako loženje vatre i paljenje-upotreba otvorenog plamena na stazi, zatvorenom i servisnom parkištu za vreme održavanja takmičenja; Zabranjeno je unošenje i konzumiranje alkohola i alkoholnih pića na stazi za vreme održavanja takmičenja.

-U cilju zaštite životne sredine u okolini staze, duž cele staze su postavljeni nosači sa kesama za odlaganje otpada, a u servisnom parkištu nalaze se i metalna burad za obavezno odlaganje tečnosti koje se menjaju u automobilima (ulje, goriva, maziva i sl.).



Autor: Marko Skorić Održavanje: od 04.06.2022. do 05.06.2022.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: XM Racing team
Mesto: Tara
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa: brdskatrkatara2022@gmail.com
Web sajt:
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...