x

Košarkaši Srbije pobedom protiv Izraela nastavili pobednički niz na EP

Košarkaši Srbije pobedom protiv Izraela nastavili pobednički niz na EP Foto: Nebojsa Parausic

U utakmici 4. kola D grupe Evropskog prvenstva u Pragu, Srbija je sigurnom igrom i još jednim dobrim izdanjem savladala i Izrael i tako ostvarila maksimalan učinak u dosadašnjem takmičenju – 4 od 4!


Sreda je slobodan dan, a poslednji meč u grupi naš tim igra u četvrtak 8. septembra u 21.00 sat protiv Poljske.


Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Naša reprezentacija je otvorila utakmicu trojkom Jokića, posle dva minuta bilo je 7:2, a u 5. minutu 15:5. Vratio je Avdija ravnotežu Izraelu sa pet vezanih poena (13:15), ali je Srbija do kraja deonice podigla na 24:18.


Bolje je rival počeo drugu četvrtinu, serijom 12:4 u 15. minutu prvi put poveo 30:28. Micić i Lučić su odgovorili trojkama, pa Jokić dvojkom i sa dva penala, još jednom je pogodio Micić za seriju 12:0 i 40:30 za nas. Na poluvreme se otišlo pri rezultatu 50:38.


Zapretili su Izraelci na startu treće četvrtine sa dve trojke, ali smo brzo uzvratili i otišli na „plus 16“ u 25. minutu – 62:46. Ponovo su Izraelci ušli u seriju 7:0, ali je Kalinić uzvratio trojkom. Pogodio je za tri i Avdija uz zvuk sirene i na kraju trećeg perioda smanjio na 58:65.


Loše smo počeli poslednju četvrtinu, rival je dvojkom i trojkom potpuno prišao – 63:65. Međutim, pojačali smo odbranu, pogađali su Micić, Jokić, Jaramaz, za dva i tri, i za dva minuta serijom 14:0 opet smo imali „plus 16“ – 79:63. Još jednom je Izrael pokušao da se v rati u meč i dva minuta pre kraja smanjio na 75:83, ali im je svaku nadu ugasio Jaramaz trojkom kojom je overio četvrtu pobedu na EP.


IZRAEL – SRBIJA 78:89 (18:24, 20:26, 20:15, 20:24)


Kompletnu statistiku možete videti ovde.



Svetislav Pešić izjava nakon utakmice:

-Utakmica je završena, bila je teška protiv Izraela koji igra neobičnu košarku sa dosta promena. Mi smo dali 89 poena, sa visokim procentima šuta, svaka utakmica je novo iskustvo za nas, i važna prvo da pobedimo, a drugo da naučimo nešto. Znamo naš cilj na ovom turniru, da bismo ga ostvarili, da kao prvi odemo iz Praga i igramo dobru košarku u Berlinu, samo sa Jokićem – to nije moguće. Ko god želi nešto da ostvari, treba mu i Micić, i Jokić, i Kalinić na primer, ili Gudurić, ili Jagodić-Kuridža. Tim je iznad svih. Jokić zna šta je njegov posao i voli da čini sve druge igrače boljim. Nemojmo previše da se puvamo, to što vi verujete reprezentaciji, to nam daje dobar osećaj, srećni smo i zadovoljni, samo da se ne pravimo previše važni po Pragu, jer nećemo dobijati svaku utakmicu po 20 razlike. Da ne budemo navijači, nego smireni i svako da radi svoj posao. Vi novinari dobro radite svoj posao, volite reprezentaciju i navijate, ali nemojte da pravite velika očekivanja, ne zato što mi ne želimo da ih ispunimo, već jer nam treba mirnoća, da ne letimo prerano u kosmos. Vidite da favoriti gube utakmice, mi smo tamo gde smo želeli da budemo pred poslednju utakmicu u grupi.


-Odbranom nikada nismo zadovoljni, mislimo da je ona baza kompletne naše igre. Protiv ekipe kakva je Izrael, problem je bio što mi nismo skokove u odbrani pretvarali u kontre, to nam je malo smetalo. Više smo mislili na naš napad, nego da je kontra najbolji napad protiv takve odbrane. Nismo dovoljni trčali, previše smo igrali pet na pet. Povrede su nas poremetile, svaki dan neko izađe i svaki dan se nama nešto desi. To i igračima smeta. Želeli smo i Avdiju da zatvorimo, na njega ide između 15-20 poseda Izraela i relativno dobro smo ga zadržali. Mi ne potcenjujemo nijednog protivnika, ostajemo skromni, ali verujemo u naše mogućnosti. Znali smo da će biti teška utakmica, posle one dan ranije… Teško je ponoviti onu zahtevnu utakmicu protiv Finske, jedne opasne ekipe, radi se i o mentalnoj i fizičkoj potrošnji, stvarno su fenomenalno odigrali 30 minuta. Da su se pojavile i neke bolje ekipe, ne bi uspele da nas spreče u onome što smo pokazli.


Informacija o povredama kapitena Vladimira Lučića i Nemanje Nedovića još uvek nema, čeka se reč doktora.


-Za sada ne znamo ništa, videćemo šta kažu doktori – rekao je selektor Svetislav Pešić. (Izvor: KSS)


Datum: 06.09.2022. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...