x

Grundfos menja živote svakom EHF EURO 2020 utakmicom

Grundfos menja živote svakom EHF EURO 2020 utakmicom

09. januara 2020. godine, počinje prvi od ukupno 65 mečeva na Evropskom prvenstvu u rukometu za muškarce (EHF EURO 2020). Svaki meč EHF EURO 2020 promeniće nečiji život, budući da će nakon svakog meča najbolji igrač na utakmici dobiti nagradu Grundfos najboljeg igrača (engl. Grundfos Player of the Match award), a organizacija Grundfos će u ime tog igrača donirati čistu vodu deci u Etiopiji. 


Zanimljivosti EHF EURO


Nedostatak čiste pijaće vode je ozbiljan problem u mnogim delovima Afrike, a posebno u Etiopiji, gde je više od 60 milina ljudi bez pristupa čistoj pijaćoj vodi.


"Neverovatno je da čak i danas jedna desetina svetskog stanovništva nema pristup čistoj vodi" dodaje Kirkeby Søe. „Ove donacije mogu promeniti život dece u smislu da pristup čistoj i sigurnoj vodi može biti temelj boljeg obrazovanja, poboljšanja zdravstvenog i ekonomskog razvoja u zajednici.


Direktan prenos EHF EURO 2020 prenosiće se širom Evrope i samim tim smatra se dobrom platformom da dosezanje velikog auditorijuma. „Ovo prvenstvo je ogroman događaj, pa se nadamo da ćemo preneti poruku ne samo igračima koji dobijaju nagrade, već i njihovim saigračima, navijačima na različitim lokacijama i gledaocima kod kuće“, objašnjava Kirkebi Søe.



Da bi realizovao ovaj projekat, Grundfos se udružio sa kompanijom World Vision, vodećim nevladinim dobavljačem čiste vode za piće. Nakon svakog meča tokom turnira biće imenovan Grundfosov igrač utakmice. Svakom Grundfosovom igraču utakmice biće uručen priručnik, mali letak o projektu, ali što je najvažnije, u njihovo ime biće data donacija, kojom će jednom detetu u Etiopiji biti omogućen pristup čistoj i sigurnoj vodi, čime se bitno menja život deteta.


Kao pristalica rukometa i Cilja 6 održivog razvoja, ponosni smo što smo u mogućnosti da kombinujemo rukometno prvenstvo sa mogućnošću da čistu i sigurnu vodu dovedemo do onih kojima je to najpotrebnije“, kaže Gitte Kirkeby Søe, stariji direktor organizacije Grundfos, i dodaje: „U Grundfos osećamo obavezu da napravimo razliku gde god možemo. Omogućavanje ovoj deci pristup čistoj i sigurnoj vodi zaista može promeniti njihov život.


Martin Hausleitner, generalni sekretar Evropske rukometne federacije, rekao je: „Dok jedva čekamo da najbolji evropski rukometaši pokažu svoje umeće i talenat na terenu, moramo biti svesni činjenice da oni nose odgovornost da budu dobri uzori.” i dodao: „Zbog popularnosti sporta, imamo šansu da skrenemo pažnju na važne izazove u svetu. Moramo da iskoristiti ovu priliku zajedno. Osiguravanje boljeg života ljudima čistom vodom je veliki razlog koji svi koji su povezani sa EHF-om sa zadovoljstvom podržavaju.


Evropsko prvenstvo u rukometu 2020 održaće se u periodu od 09. do 26. januara 2020. godine, u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, u organizaciji Rukometnog saveza Austrije, Rukometnog saveza Norveške i Rukometnog saveza Švedske, a pod pokroviteljstvom Evropske rukometne federacija (EHF). EHF EURO 2020 održaće se pod sloganom “Sanjaj. Pobedi. Zapamti” (engl. “‘Dream. Win. Remember”), a osim sportskog spektakla inicijative poput ove trebalo bi da posluže jačanju uticaja ovog takmičenja na društvo. 


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u rukometu 2020


Datum: 08.01.2020. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...