x

Dokumentarac o FIBA Svetskom prvenstvu

Dokumentarac o FIBA Svetskom prvenstvu

FIBA je objavila dokumentarni film iz četiri dela o istoriji FIBA Svetskog prvenstva u košarci, koje će se poklopiti sa predstojećim FIBA Svetskim prvenstvom koje se ove godine održava u Kini.


18. Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce održaće se u periodu od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine, u Kini, u organizaciji Košarkaškog saveza Kine i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


FIBA Svetsko prvenstvo u košarci, poznato još i kao Svetski kup ima jaku istoriju, punu uzbuđenja i kontraverzi, čime je privuklo milione fanova širom Sveta.


Kratka istorija FIBA Svetskog prvenstva u košarci


Ovaj dokumentarac osvrće se na istoriju vodećeg košarkaškog takmičenja pod okriljem FIBA, igrače koji su inastupali i najzanimljivije utakmice koji su oblikovali ovaj današnji spektakl. Dokumentarac obuhvata 69 godina dugu tradiciju (1950 - 2019), odnosno 17 održanih turnira i neke od najvećih legwndi FIBA Svetskog prvenstva u košarci.


Generalni sekretar FIBA-e Andreas Zagklis izjavio je: "FIBA Svetska prvenstva u košarci uvek su bila puna emocija, uzbuđenja i trenutaka koji su menjali život. Svaki od 17 dosada održanih turnira pružio je nezaboravne uspomene kose su naš sport pretvorile u takav kakav je danas. Ja sam siguran da će ovaj dokumentarac biti uzbudljivo putovanje kroz vreme za sve ljubitelje košarke širom sveta."


Četiri ekpizode uključuju intervjue sa košarkaškim zvezdama iz celog sveta, uključujući Pol Gasola, Arvidasa Sabonisa, J. Garbahosu, Tonija Kukoča, Alonza Mourninga, T. Papaloukasa…


Dokumentarni film će biti objavljen kao serija u četiri epizode i biće dostupan na zvaničnim dtranicama FIBA Svetskog prvenstva u košarci na Facebook-u, YouTube-u i Instagram-u. Dokumentarc će takođe biti dostupan i na LiveBasketball.TV kao i na kanalima odabranih lokalnih emitera.


Datumi objavljivanja epizoda:


1. Epizoda - 09. avgust 2019. - Osvrt na istoriju FIBA Svetskog prvenstva u košarci počev od 1994. godine i Drim tima II (Dream team II).


2. Epizoda - 16. avgust 2019. - Osvrt na prvih 5 FIBA Svetskih prvenstava koji su se održani u Južnoj Americi i rivalstvo između Jugoslavije i SSSR-a.


3. Epizoda  - 23. avgust 2019. - Osvrt na novu generaciju talenata tokom 1980-ih, kada SAD počinju da postaju glavni igrač na međunarodnoj sceni.


4. Epizoda - 30. avgust 2019. - Finalni osvrt na FIBA Svetska prvenstva u 1990-im i 2000-im i pogled u budućnost ka predstojećem SP u Kinu ove godine.



Datum: 10.08.2019. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...