x

Adidas Telstar 18 zvanična lopta 21. Svetskog prvenstva u fudbalu

Adidas Telstar 18 zvanična lopta 21. Svetskog prvenstva u fudbalu

Adidas Telstar 18 je zvanična lopta 21. Svetskog prvenstva u fudbalu (eng. 2018 FIFA World Cup) koje će biti održano u Rusiji, od 14. juna do 15. jula 2018. godine. Fudbalska lopta Telstar 18 dizajnirana je od strane kompanije Adidas, zvaničnog FIFA partnera i zvaničnog proizvođača lopti za mečeve FIFA Svetskog prvenstva od 1970. godine.


Kada je 1970. godine FIFA ovlastila Adidas da napravi loptu za Svetsko prvenstvo u fudbalu u Meksiku iste godine, adidas je kreirao revolucionarnu Telstar loptu koja je upisana u istoriji fudbala kao prva bela fudbalska lopta koja je dekorisana crnim pentagonima. Poput svih ostalih lopti karakterističnih za to doba i adidasova Telstar lopta je bila izrađena od kože. Međitim, za razliku od drugih, ona je bila izrađena spajanjem 32  kožna dela i to ručnim šivenjem (od kojih je 12 crnih imalo oblik pentagona, a 20 belih delova oblik heksagona) što je u to vreme bilo najbliže obliku pravilnog kruga. Kako je Svetsko prvenstvo u Meksiku bilo prvo koje je uživo prenošeno na televiziji i ova revolucionarna Telstar lopta je upravo po tome i dobila ime “Zvezda televizije” (eng. "Star of Television"),  jer je ideja adidasa i bila da napravi crno-belu loptu koja će biti jasno vidljiva tokom prenosa koji su davnih sedamdesetih bili samo u crno beloj tehnici.


Danas, 48 godina kasnije Adidas Telstar 18 predstavlja reviziju klasičnog modela sa potpuno novim dizajnom panela i najnovijom tehnologijom. Telstar 18 ima potpuno novu strukturu panela i sastoji se od svega 6 delova koji su neprimetno zalepljeni. Takođe, Adidas Telstar 18 lopta ima ugrađen (NFC) čip za komunikaciju, koji omogućava potrošačima da komuniciraju sa loptom pomoću pametnog telefona. Potrošači koji kupe Telstar 18 mogu se povezati na čip koristeći pametni telefon i pristupiti sadržaju i informacijama koje su jedinstvene za tu loptu. Adidas Telstar 18 lopta prvi put je predstavljena je 09. novembra 2017. godine u Moskvi (Rusija).



"Originalni Telstar predstavlja jednu od najkvalitetnijih fudbalskih lopti svih vremena, koja je zauvek promenila dizajn fudbalskih lopti. Razviti Telstar 18, a pritom ostati veran originalnom modelu zaista je bio uzbudljiv izazov za sve nas” - izjavio je direktor kancelarije za fudbal u Adidasu Roland Rommler, i dodao “Potpuno nova struktura panela i ugradnja NFC čipa u samu loptu podigli su inovacije i dizajn u svetu fudbala na potpuno novi nivo i ponudili potrošačima i igračima potpuno novo iskustvo"


Datum: 25.05.2018. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...