x

Pred SP za juniore u veslanju u Brazilu

Pred SP za juniore u veslanju u Brazilu
U generalnoj probi za veslačku regatu na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. ovaj, drugi po veličini, grad u Brazilu će od 5. do 9. avgusta 2015. biti domaćin Svetskog prvenstva za juniore koje će okupiti oko 600 takmičara i takmičarki iz 54 zemlje. 

Među njima će biti i četvorica srpskih reprezentativaca Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić koji su bronzom u četvercu bez kormilara na Evropskom prvenstvu za juniore u češkim Račicama krajem maja uspeli da obezbede sebi mesto za učešće na najvećoj svetskoj smotri veslačkog podmlatka u 2015. Ujedno, jedini su kojima je to pošlo za rukom iz tabora naše juniorske reprezentacije. Put Brazila, preko Amsterdama, srpski teški četverac, predvođen trenerom ovog čamca Aleksandrom Smiljanićem, kreće u subotu ujutru na Aerodroma „Nikola Tesla“. Po planu, u Rijo bi trebalo da slete oko 18 časova po lokalnom, odnosno u 23 č po našem vremenu. Pred polazak za Brazil Smiljanić je izrazio zadovoljstvo urađenim u pripremnom periodu za predstojeće takmičenje.

– Momci su radili pakleno u posednjih sedam nedelja i maksimalno spremni odlazimo u Brazil. Posebno sam srećan zbog činjenice da su nas u ovom periodu zaobišli svi problemi s povredama i bolestima, pa smo bili u mogućnosti da plan rada odradimo sa 100 odsto uspešnosti. Pošto ovaj čamac čine po dvojica veslača iz Smedereva i Crvene zvezde bilo je dovoljno vremena da se uveslaju do savršenstva, a po nekim rezultatima u samom finišu priprema pokazali su veliki napredak u odnosu na Evropsko prvenstvo za juniore u Češkoj. Sada su brži za četiri-pet sekundi, a ostaje na licu mesta da se vidi za koji će to rezultat biti dovoljno. Nadamo se finalu, ali ne zavisi sve samo od nas – istakao je Smiljanić.
Jedine trke pred odlazak na planetarni šampionat srpski juniorski četevrac bez kormilara imao je na Internacionalnoj regati „Vojvodina Open“ na Paliću početkom jula. Na izbornim trkama za sastav državnog tima za Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Plovdivu bio je najbolji u konkurenciji starijih posada, tako da je imao mogućnost da se takmiči i na šampionatu u Bugarskoj.

– Iako je bilo dovoljno vremena za oporavak između takmičenja u Plovdivu i Riju odlučili smo da ne učestvujemo u Bugarskoj. Ne zbog fizičkog napora, već zbog straha da bi došlo do emotivnog pražnjenja i da bi zbog toga moglo da se desi da u Brazilu momci ne budu na najvišem niovu. Svima je ovo poslednja godina juniorskog staža. Otkako su počeli da treniraju žive za ovo takmičenje jer na njemu udaraju pečat na dosadašnje karijere, dok će u konkurenciji mlađih seniora moći da se takmiče naredne četiri godine – kaže Smiljanić.

Po dolasku u Rijo naša posada će imati četiri dana za aklimatizaciju. Prvi trening na regatnoj olimpijskoj stazi, koja se nalazi u Laguni Rodrigo de Freitas, jednoj od glavnim znamenitosti grada koja se nalazi u samom centru, planiran je već za nedelju. Inače, u četvercu bez kormilara prijavljeno je 16 čamaca. Žreb kvalifikacionih grupa biće održan u utorak, a šampionat startuje dan kasnije. Kvalifikacije u teškom četvercu su u četvrtak, 6. avgusta, s početkom u 15,50 časova po našem vremenu.

– Imaćemo četiri dana za trening i upoznavanje sa stazom, a nadam se da će nas čamac čaka u Riju pošto smo ga poslali za Brazil odmah nakon šampionata u Račicama. Što se same konkurencije tiče ona će, u svakom slučaju, biti mnogo jača nego u Češkoj. Iz finala ovog takmičenja učestovaće evropski prvaci Švajcarci, osvajači srebra Rumuni, koji će nastupiti u jačem sastavu pošto su jednog veslača iz dvojca premestili u četverac, i Bugari, šesti u Račicama. Predstavnike u Riju imaće i tri jake veslačke nacije – Velika Britanija, Španija i Grčka, koje se nisu ogledale u Češkoj u četvercu. Iako smo se maksimalno trudili nismo došli do bilo kakve informacije o jačini čamaca vanevropskih zemalja. Bez obzira na to ne osvrćemo se na rivale. Razmišljamo samo o svom veslanju i jedini zadatak će biti da u svakoj trci damo svoj maksimum – napominje Smiljanić.


Datum: 01.08.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...