x

Bronza za Tomića i Vitman u Slovačkoj

Bronza za Tomića i Vitman u Slovačkoj Foto: BASS

Seniorska badminton reprezentacija ostvarila je značajan uspeh na nedavno održanom Kawasaki Slovak Open 2024, donevši Srbiji još jednu medalju sa međunarodnih takmičenja Anđela Vitman i Mihajlo Tomić, najuspešniji miks dubl u istoriji srpskog badmintona, nastavili su svoju seriju odličnih nastupa, osvojivši bronzu u konkurenciji jakih internacionalnih protivnika.


Na početku takmičenja, talentovani srpski dvojac demonstrirao je izvanrednu formu i posvećenost. Uspeli su da savladaju švajcarsko-austrijski par Orteu/Au Jeong (21:10, 19:21, 21:14), potom Slovence Poboljšaj/Jordan (21:12, 21:13), dok su u četvrtfinalu izvrsnom igrom nadigrali Gala Bizjaka i Kim Matovič, takođe iz Slovenije, rezultatom 21:11, 21:9. U polufinalnom meču, Vitman i Tomić su pokazali izuzetan nivo igre, pružajući snažan otpor poljskom paru Jakubu Melaniuku i Juliji Plawecki, ovogodišnjim osvajačima zlatne medalje. Iako su se nadmetali sa punom snagom, srpski igrači su, nažalost, izgubili u tesnom meču rezultatom 20-22, 25-27.


Osim Vitman i Tomića, značajne rezultate zabeležili su i Igor Bjelan i Sergej Lukić, kao i Andrija Doder i Sara Lončar, prolaskom u četvrtfinale takmičenja u muškim i mešovitim parovima.


Igor Bjelan i Sergej Lukić startovali su takmičenje u kvalifikacijama, a u prvom meču glavnog žreba savladali su slovački par Andreja i Simeona Suhi (21:10, 19:21, 21:15). U osmini finala muškog dubla, Bjelan i Lukić su se susreli sa turskim parom Jazganom Calisir i Jusufom Jašarom u izuzetno napetom meču punom preokreta. Nakon izgubljenog prvog seta, srpski dvojac pokazao je izuzetnu mentalnu snagu i završio meč u svoju korist (17:21, 21:14, 27:25). U četvrtfinalu muškog dubla, Bjelan i Lukić suočili su se sa snažnim poljskim parom Jakubom Melanukom i Viktorom Treckim, koji su u ovoj fazi takmičenja zaustavili srpske igrače. Muški dublovi Dragoslav Petović/Andrija Doder i Viktor Petrović/ Mihajlo Tomić prošli su kvalifikacije, ali su zaustavljeni u prvim mečevima glavnog žreba.


U konkurenciji mešovitih parova, još jedan srpski dvojac došao je na domak borbe za medalju. Andrija Doder i Sara Lončar uspešno su startovali turnir i u osmini finala zabeležili pobedu nad bugarskim parom Stefanom Zeirovim i Tankom Ivanovom sa rezultatom 21-12, 21-8. U četvrtfinalu, Doder i Lončar su se suočili sa jakim ukrajinskim parom Vjačeslavom Jakovljevim i Polinom Tkač. Iako su naši igrači pružili snažan otpor, ukrajinski par je uspeo da osvoji pobedu, rezultatom 21-15, 15-21, 10-21.


Dragoslav i Viktor Petrović ostvarili su pobede u kvalifikacijama muškog singla - Dragoslav protiv švedskog igrača Andreja Irpolu (21-14, 21-12) I Škota Angusa Meldruma (16-21, 21-14, 17-21), dok je Viktor Petrović trijumfovao nad Slovakaom Martinom Pintravu (21-8, 21-12) i Nikolasom Diglidisom iz Nemačke (21-12, 21-8).


U ženskom singlu, Marija Sudimac, Sanja Perić, Nina Bogdanović i Sara Lončar odigrale su solidne mečeve, ali to nije bilo dovoljno da nastave dalje takmičenje u ovoj konkurenciji.


“Vrlo dobar turnir za srpski badminton, koji je obeležilo osvajanje medalje od strane naših najbolje rangiranih predstavnika, Mihajla i Anđele u mešovitim parovima. Svi reprezentativci su opravdali poziv i nastup na ovom turniru, s tim da mogu da konstatujem dosta velike oscilacije u igri kod skoro svih takmičara. To je dovelo do gubljenja nekih mečeva i na taj detalj ćemo pojačati fokus u radu”, ocenio je glavni trener reprezentacije Milan Barbir.


Učešće reprezentacije Srbije na Slovak Open 2024 pomoglo je Ministarstvo sporta Republike Srbije kroz obezbeđivanje neophodnih finansijskih sredstava.


Datum: 22.04.2024. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...