x

Evropsko prvenstvo: Tomić i Vitman 9. najuspešniji miks dubl Evrope

Evropsko prvenstvo: Tomić i Vitman 9. najuspešniji miks dubl Evrope Foto: BASS

Najprestižnije prvenstvo starog kontitnenta okupilo je u nemačkom Sarbrukenu od 08. do 14. aprila samu elitu evropskog badmintona. Srpski igrači Mihajlo Tomić i Anđela Vitman pokazali su da su odlučni u usponu ka samom vrhu badminton lestvice, uspevši da Evropsko prvenstvo završe kao deveti najuspešniji miks dubl Evrope. 


Na samom početku takmičenja, Vitman i Tomić susreli su se sa izuzetno jakim protivnicima – španskim parom Jakobom Fernandezom i Paulo Lopez. Iako su prognoze išle u korist Španaca, srpski dvojac izvojevao je ubedljivu pobedu rezultatom 21-16, 21-8 demontrirajući odlučnost i samopouzdanje na terenu. 


Usledio je potom meč protiv Francuza Toma Gikuela i Delfine Delure, koji su i ovogodišnji osvajači zlata na EP 2024. U meču koji je bio izazovan, Tomić i Vitman pokazali su svoju hrabru i čvrstu igru, no meč je na kraju završen porazom srpskih mladih igrača rezultatom 17-21, 11-21.


„Nastupom na Evropskom prvenstvu pokazali smo da imamo jako visok nivo igre ali i da nam u mečevima protiv najboljih parova sveta nedostaje konstantnost kao i taktičke varijacije iz poena u poen. Sa druge strane veoma sam zadovoljan pobedom protiv španskog para“, izjavio je Mihajlo Tomić. 


Sa njim se slaže i Anđela Vitman koja je istakla zadovoljstvo njihovim nastupom na Evropskom prvenstvu, naglašavajući ambiciju mladog para da ostvare što više pobeda i poboljšaju rezultate. „Uživala sam dok smo igrali jer smo sve vreme smo morali da pazimo kako ćemo taktički igrati, što je meč i činilo uzbudljivim. Pored borbe koju smo pružili jasno sam mogla i da vidim na kojim delovima još imamo da napredujemo. Sada smo fokusirani na sledeće turnire koji predstoje”, naglasila je Vitman i dodala da se već za nekoliko dana suočavaju sa novim prilikama za rast na turniru u Slovačkoj.


Pomoćni trener reprezentacije, član Stručnog štaba BASS reprezentacije Nikola Mijačić nije krio emocije otkrivši da je učestvovanje na Evoprskom prvenstvu izuzetno značajan i emotivan trenutak kako za igrače, tako i za same trenere. “Biti u društvu i na terenu sa najboljim badminton igračima Evrope je uvek sjajno iskustvo. Lično mislim da se polako bližimo samom igračkom vrhu. Zadovoljan sam prikazanom igrom u prvom meču protiv španskog miks dubla, a u meču osmine finala protiv francuskog para moram da pohvalim reakciju Anđele i Mihajla na rano i veliko vođstvo protivnika. U drugoj polovini prvog seta su pokazali da mogu da se nadigravaju sa najboljim miks igračima Evrope. Nastavljamo da radimo jako za nastavak sezone“, zaključio je Mijačić za kraj.


Učešće sprskih igrača na Evropskom prvenstvu za seniore pomoglo je Ministarstvo sporta Republike Srbije kroz obezbeđivanje neophodnih finansijskih sredstava.


Datum: 15.04.2024. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...