Logo - Savremeni sport.com


O nama  │ Kontakt  │  Mapa sajta 

s s    Početna  │ Vesti  │ Adresar  │ Kalendar  │ Galerija  │ Blog  │ Forum  │ Linkovi  │  

Početna >> Sportski trening >> Osnove sportskog treninga >> Ličnost sportista i vrhunskih sportista


LIČNOST SPORTISTA I VRHUNSKIH SPORTISTA


    
 

U sportu se danas sve češće čine pokušaji utvrđivanja osobina ličnosti sportista, posebno vrhunskih, u poređenju sa ljudima koji se ne bave sportom. Posebno se vrše ispitivanja sa ciljem da se utvrde osobine ličnosti sportista u pojedinim sportovima, kao i veza između pojedinih osobina ličnosti i postignuća u sportu. U ovim ispitivanjima postoje značajne razlike među istraživačima. Neki smatraju da u osobinama ličnosti sportista i ljudi van sporta nema značajnih razlika, dok drugi smatraju da su te razlike značajne.

Razlike su često pre kvantitativne nego kvalitativne, a varijacije od sporta do sporta su tako velike da je zabluda verovati da postoji univerzalna sportsa ličnost.Većina istraživača smatra da se kod vrhunskih sportista sreću naglašene ove osobine ličnosti:

 • Razvijanje intelektualne sposobnosti,
 • Veća einocionalna stabilnost,
 • Snažniji i postojaniji emocionalno-voljni kvaliteti,
 • Izražena sklonost za dominacijom,
 • Kontrola integrativnih funkcija i procesa i
 • Orjentacija na postignuće i uspeh.

Lazarević (1994), sumirajući rezultate različitih istraživanja, ističe da uspešni sportisti poseduju:

 • Veću emocionalnu stabilnost,
 • Bolju emocionalnu samokontrolu i manju anksioznost,
 • Ekstravertnije ponašanje,
 • Veće samopouzdanje i sigurnost,
 • Veći stepen istrajnosti, odgovornosti i grupne zavisnosti,
 • Izraženiju potrebu za dominacijom, za kompetitivnošću i postignućem,
 • Veću sposobnost adaptacije u uslovima stresa i
 • Visoku motivisanost u uslovima stresa.

Postoje istraživanja koja su potvrdila da su neki vrhunski sportisti u većoj meri ekstravertne i u manjoj meri anksiozne ličnosti, kao i da su društveniji, racionalniji, kontrolisaniji u uslovima stresa i agresivnim situacijama.

Međutim, postoje i drugačiji rezultati. Na primer, nađeno je da članovi plivačke reprezentacije SAD pokazuju naglašenu introvertnost.U većini istraživanja je utvrđeno da je emocionalna stabilnost veoma poželjna osobina za uspeh u sportu. To isto važi i za inteligenciju. Vanek i Hosek su 1974. godine velikim brojem testova ličnosti ispitali 824 sportista (678 muškaraca i 146 žena) i tom prilikom su utvrdili karakteristične osobine ličnosti kod sportista određenih sportova (Paranosić i Lazarević, 1975.).

Osobine ekstraverzija, neposrednost i intimnost u komunikacijama i sklonost za saradnju, karakteristične su kod rukometaša, košarkaša, padobranaca, boksera i rvača. Ove osobine su slabije razvijene kod biciklista, dizača tegova, planinara i strelaca. Visoku emocionalnu stabilnost pokazali su teniseri, smučari, skakači i jedriličari, a nisku emocionalnu stabilnost bokseri, rvači i plivači.

Mala emocionalna osetljivost karakteristična je kod džudista, planinara i veslača, a velika emocionalna osetljivost kod atletičara. Osobine savesnosti, istrajnosti i koncentracije pokazali su strelci, rvači, rukometaši i padobranci.Anksioznost je češće osobina kod atletičara, dizača tegova i gimnastičara, a utvrđeno je da je anksioznost odgovorna za kolebanje rezultata na takmičenjima (Horga, 1993.).

Ekstrovertnost je bila naglašenija kod klizača na ledu, boksera i padobranaca, a introvertnost kod strelaca, dizača tegova i smučara-skakača. S obzirom da su ova ispitivanja izvršena na ograničenom uzorku i da su u njima ispitivane pojedine osobine ličnosti, a ne ličnost u celini, rezultate treba oprezno primiti.

Po nekim istraživanjima, postoje značajne razlike u osobinama ličnosti između sportista žena i sportista muškaraca. Navodi se, na primer, da su sportisti muškarci psihički stabilniji u uslovima stresa i da su manje neurotični. Pored toga žene sportisti pokazuju veći stepen startne napetosti i veću anksioznost.

Utisak je da su ovakvi rezultati jednostrani i da ih treba ozbiljnije proveravati. Jedan od testova ličnosti, koji se danas često upotrebljava za ispitivanje raznih osobina ličnosti, je Katelov test 16 P. F. (Cattell). On meri 16 različitih dimenzija ličnosti. Sagledavanje ovih osobina je veoma važno za prognozu uspeha u sportu i predviđanje ponašanja sportista u raznim situacijama.

Postoje i drugi testovi ličnosti kojima se mogu meriti razne osobine koje su značajne za sport i sportsku aktivnost. Tako je, na primer, ovim testovima moguće utvrditi ove osobine:

 • Način emocionalnog reagovanja (srdačnost - uzdržljivost),
 • Einocionalnu stabilnost (emocionalna stabilnost - podložnost osećanjima),
 • Dominantnost (nametljivost) - submisivnost (potčinjavanje),
 • Surgenciju (bezbrižnost) i desurgenciju (ozbiljnost, trezvenost...),
 • Karakter (pouzdan i povodljiv karakter),
 • Neustrašivost i strašljivost,
 • Narav (meka narav - oštra narav),
 • Poverenje i sumnjičavost,
 • Spokojstvo i sklonost osećanju krivice,
 • Zavisnost od grupe i samodovoljnost,
 • Relaksiranost (opuštenost) i tenziju (napetost),
 • Radikalizam - konzervativizam,
 • Jačinu ega (jak ego - superego),
 • Jačinu super-ega (jak super-ego - slab super-ego),
 • Stepen ergičke tenzije itd.


 
 
Na vrh strane


 
   KOMENTARI NA TEKST...


Trenutno nema komentara

Ostavite Vaš komentar

 

(polja obeležena sa * su obavezna i morate ih popuniti)

Vaše ime i prezime*:


Zanimanje:


Adresa:


Telefon:


E-mail*:


Web adresa :


Vaš komentar na tekst *:


Želite li da primate obaveštenja o novostima
sa Savremeni sport.com putem e-maila *:


(Svaki 50-ti posetilac koji se registruje da prima novosti putem e-maila na poklon dobija majicu po izboru sa logom Savremeni sport.com)

...

 


   POGLEDAJTE JOŠ I...


Osobine ličnosti trenera
Savetodavni rad trenera
Ličnost trenera i zadaci rada
Faktori uticaja na psihomotorni razvoja
Trening i razvoj psihomotornih sposobnosti
Preporučeni tekstovi   AKCIJE


Sportski adresar
Zanimaju Vas informacije o određenom sportskom subjektu (klubu, organizaciji, savezu, društvu, firmi.), najpre pogledajte i potražite da li se možda već nalazi u okviru našeg Sportskog adresara...


Sportski kalendar
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...


Postanite saradnik
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!

Medijsko partnerstvo
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremeni sport.com može postati Vaš Medijski partner...

Foto galerija
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...

Besplatan sport
Zanimaju Vas besplatne sportske aktivnosti. saznajte sve o besplatnim sportskim sadržajima u okviru akcije Besplatan sport...


    E-MAIL LISTA

 
Ukoliko ste zainteresovani za neku specifičnu oblast sporta na našem internet portal, prijavite se na našu mail listu i bićete blagovremeno obavešteni o novostima iz te oblasti...
vidi opširnije

Od sada nas možete pratiti i putem
 
s
Facebook-a s Twitter-a  
 
gplus-16
Google +     Uslovi korišćenja           Pravna pouka          Često postavljana pitanja          Saradnici          Marketing    
                                                                               
Copyright 2007 - 2014 © Savremeni sport.com