Logo - Savremeni sport.com


O nama  │ Kontakt  │  Mapa sajta 

s s    Početna  │ Vesti  │ Adresar  │ Kalendar  │ Galerija  │ Blog  │ Forum  │ Linkovi  │  

Početna >> Osnove sporta >> Osnove sporta >> Fer plej u takmičarskom sportu


FER PLEJ U TAKMIČARSKOM SPORTU


    
 

Na osnovu raznih agrumeneta koji se provlače u današnjem modernom svetu, može se reći da je takmičarski sport moralno oprvadan kada se sprovodi kao zajedničo traganje za izvrsnoću kao izazovu.  Prema ovom stanovištu, takmičarski sport je, u najboljem slučaju mesto gde se slobodno testiramo i pokušavamo da razvijemo izvrsnosti tako što savlađujemo prepreke dozvoljene pravilima. Prema širokom internacionalističkom shavatanju, ovaj pristup sportu je interpretativna teorija koja pokušava da razvije najbolje značenje sportske prakse i postavi principe za prikladno sportsko ponašanje. Ova teorija ili interpretacija, ima svoje implikacije za slučajeve koje smo već razmatrali u dosadašnjim analizama i komentarima o sportu kao društvenom fenomenu.

Fer_plej_u_takmicarskom_sportuMoramo dakle, bez ikakvih kalkulacija razlikovati zabranjeno ponašanje u sportu koje treba kazniti i sankcionisati, i poželjno ili kulturno ponašanje u sportu koje treba ohrabriti i stimulisati, ali čije neizvršenje ne povlači kaznu.

Takmičenje kao zajednička potraga za izvrsnošću takođe ukazije na ponašanje koje takmičari treba da imaju jedni prema drugima, i da taj i takav odnos neguju i stimulišu kao primer pozitivnog ponašanja u sportu. Iako se svaki učesnik u sportu ponekad nada da će lako podebiti u važnom takmičenju, oni razumniji priznaće da takav stav među takmičarima nije uobičajan. Takmičari treba da se nadaju da će se součiti sa dostojnim protivnicima koji će im biti pravi test za proveru sposobnosti.

Ipak, kao što znamo vrlo često kada pobeda postaje imperativ, glavni cilj, ona za sobom vuče i mišljenje (stav) da se treba boriti (nadmetati) samo sa slabijim protivnicima i da ih moramo pobediti po svaku cenu, jer nam ta pobeda donosi plasman, a zatim i profit; kod ovakvog stava ne možemo govoriti o pozitivnom ili kulturnom ponašanju u sportu, već samo o želji za pobedom, (željom za profit i "slavom") koja navodi sve sportiste i sportska lica suprotno od sportskog ponašanja i fer-pleja.

Dobri takmičari žele da budi izazvani od strane dostojnih protivnika. Imajući to u vidu, dobri takmičari treba da unaprede uslove koje će im dati šansu i drugima da igraju najbolje što mogu. Kako što se da primetiti, nije do kraj jasno koliko je taj zahtev stog (postojan), kada i sportisti moraju da ga slede kao ideal.

Ideja širokog internalizma ukazije na to da sport predstavlja makar delimičnu koncepciju o tome šta je dobar život. Prema ovom shvatanju, značajan deo dobrog života sastoji se od traganja za pokušajima da se součimo sa zanimvljivim izazovima, uključujući i one telesne. Prema tome, neke aktivnosti, kao što je učestvovanje u sportu, veoma su važne ne samo zbog eksternih nagrada, nego zbog prirode same aktivnosti.

U takmičarskom sportu imamo razna ponšanja unutar i van njega, iako su takva ponašanja uobičajna, to se ne čini moralno ispravnim a nije ni u najboljem interesu same igre. Ali ako varanje u sportu znači kršenje javnog skupa normi da bi se zadobila prednost za sebe ili za svoj tim, i ove norme uključuju konvencije kao i pravila (kao na primer strateško grubo fauliranje u sportu, kao deo javnog ponašanja) nije uvek forma varanja.

Ipak ovo je delimično tako zato što postoje konvencije koje ponekad čine nečije ponašanje normalnim i očekivanim. Ali, još važnije, to je tako zato što osoba koja pravi strateški faul dopušta da je takvo ponašanje prikladno za sve učesnike, uključujući i protivnike. Ovo je potpuno drugačija situacija, kada se varanjem želi zadobiti prednost tako što će se falsifikovati knjiga sa bodovima, ponašanje koje nikako ne bi moglo da postane uobičajeno a da ne uništi samu igru odnosno sam takmičarski sport.

Teoretičari kao što su Frejlej i Pirsonova primetili su da su konvencije drugačije od pravila i da su one previše neodređene da bi činile osnovu opštog razumevanja koje igračima predočavaju kada se oni obavezuju da će poštovati igru u duhu fer-pleja. Zato moramo raditi na tome da sami akteri u takmičarskom sportu drže svoje ponašanje u duhu fer-pleja a to bi se to zatim preslikalo i na same indirektne učesnike u sportu (stručna lica i pubilku).    

 

 

Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski

 


 
 
Na vrh strane


 
   KOMENTARI NA TEKST...


Trenutno nema komentara

Ostavite Vaš komentar

 

(polja obeležena sa * su obavezna i morate ih popuniti)

Vaše ime i prezime*:


Zanimanje:


Adresa:


Telefon:


E-mail*:


Web adresa :


Vaš komentar na tekst *:


Želite li da primate obaveštenja o novostima
sa Savremeni sport.com putem e-maila *:


(Svaki 50-ti posetilac koji se registruje da prima novosti putem e-maila na poklon dobija majicu po izboru sa logom Savremeni sport.com)

...

 


   POGLEDAJTE JOŠ I...


Sport i politika
Sportska etika
Pobeda i poraz u sportu
Komercijalizacija sporta
Dimenzije stavova u sportu
Preporučeni tekstovi   AKCIJE


Sportski adresar
Zanimaju Vas informacije o određenom sportskom subjektu (klubu, organizaciji, savezu, društvu, firmi.), najpre pogledajte i potražite da li se možda već nalazi u okviru našeg Sportskog adresara...


Sportski kalendar
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...


Postanite saradnik
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!

Medijsko partnerstvo
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremeni sport.com može postati Vaš Medijski partner...

Foto galerija
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...

Besplatan sport
Zanimaju Vas besplatne sportske aktivnosti. saznajte sve o besplatnim sportskim sadržajima u okviru akcije Besplatan sport...


    E-MAIL LISTA

 
Ukoliko ste zainteresovani za neku specifičnu oblast sporta na našem internet portal, prijavite se na našu mail listu i bićete blagovremeno obavešteni o novostima iz te oblasti...
vidi opširnije

Od sada nas možete pratiti i putem
 
s
Facebook-a s Twitter-a  
 
gplus-16
Google +     Uslovi korišćenja           Pravna pouka          Često postavljana pitanja          Saradnici          Marketing    
                                                                               
Copyright 2007 - 2014 © Savremeni sport.com